”Tag din jakke på, ellers bliver du forkølet!” – ”Luk døren, så det ikke trækker, og vi bliver syge”. Hvor mange gange har du ikke hørt din mor råbe det ud gennem vinduet, da du var lille? Mange mennesker tror, at man kan blive forkølet af at have for lidt tøj på, særligt i koldt og vådt vejr. Også når vi sidder i træk fra et åbent vindue, kan man blive syg, hvis man skal tro sin mor. Du vil nok ikke fortælle din mor det (og hun vil heller ikke tro dig), men hun tager fejl.

Forkølelser skyldes en virusinfektion, og hver dansker vil i gennemsnit få 3-4 forkølelser om året. Der findes mere end 150 forskellige vira, og forkølelsen opstår ved, at en virus overføres fra en syg person til en rask. Det sker typisk, når du indånder luftbårne viruspartikler, som spredes, når den smittede hoster eller nyser. Du kan også smittes ved såkaldt indirekte smitte, fx hvis du giver hånd til en syg person, der har virus på hænderne, eller bruger en telefon, et tastatur eller et dørhåndtag, hvor virus opholder sig midlertidigt. Virus trænger ind i kroppen ved at invadere din slimhinde i fx næsen, og så har vi balladen. Symptomerne er velkendte for de fleste: hoste, nysen, kortvarig feber, utilpashed, hovedpine og stoppet næse. Der er ingen behandling imod disse virus, men symptomerne kan lindres med lette smertestillende piller og næse- eller saltvandsspray.

 

Du har måske overvejet, hvorfor medicinalindustrien ikke for længst har lavet en vaccine mod forkølelse, så du kan slippe for at pudse næse? Det skyldes bl.a. det store antal virus, som forårsager forkølelse, hvilket gør vaccineudviklingen mere kompliceret. Samtidig er det dyrt at lave vacciner, og da forkølelse er en ufarlig sygdom, er viljen hos forbrugerne til at betale for vaccinen lavere, hvilket gør det til en tvivlsom eller ligefrem dårlig forretning for virksomheden. Forkølelser er hyppigere i vintermånederne, fordi vi opholder os mere indendørs og derved hyppigere smitter hinanden. Uanset alle forsøg på at undgå snuen, så kan det være svært, men ved håndvask eller håndsprit kan du begrænse smitten, ligesom du bør hoste i ærmet og ikke i hænderne.

 

100 myter om sundhed og sygdom

100 myter om sundhed og sygdom

 

I denne bog foretager to læger et sundhedstjek af 100 af de mest sejlivede myter om sundhed, kroppen, mænd og kvinder, sex, medicin og sygdomme. Hvad er sandt, og hvad er falsk? Og hvorfor har vi i det hele taget så let ved at tro på myter, selv de mere skøre af slagsen? Når du har læst bogen, kan DU give gode råd – med lægevidenskaben i ryggen. Og du har garanteret fået et godt grin undervejs.

 

Bogen er skrevet af læge Kim Bartholdy og læge og komiker Andreas Hoff, så videnskab og humor går op i en højere enhed. Den videnskabelige tyngde er på plads – men det bliver det bestemt ikke kedeligere af!

 

DU KAN KØBE BOGEN HER

Leave a Reply