De fleste har sikkert på et eller andet tidspunkt hørt påstanden om, at alkohol dræber dine hjerneceller. Det er muligt, at det er blevet sagt i god tro eller med det pædagogiske formål at afskrække dig fra at drikke for meget alkohol. Det ændrer imidlertid ikke på, at påstanden er forkert

Allerede for mere end 20 år siden viste danske studier, som siden er blevet bekræftet flere gange, at et højt forbrug af alkohol ikke medfører en reduktion i antallet af neuroner i hjernen. Før man lader champagnepropperne springe i utide, skal man imidlertid være opmærksom på, at det ikke betyder, at alkohol ikke kan være skadeligt for hjernen. Det er tværtimod mange eksempler på, hvordan et højt indtag af alkohol og de medfølgende fysiologiske ændringer i kroppen kan påvirke hjernen negativt og medføre f.eks. udbredte hukommelsesproblemer. Hjernen er i den forbindelse særligt følsom under fostertilstanden, hvorfor det anbefales gravide at holde sig fra at drikke alkohol.

Mens alkohol ikke dræber selve nervecellerne, tyder alt på, at alkohol har en negativ påvirkning på de nervecelleforbindelser, som forbinder nervecellerne med hinanden. En række af de symptomer, man hyppigt finder i forbindelse med langvarigt eller overdrevet alkoholforbrug, skyldes således, at hjernens hvide substans (myte 5) skades af alkohol. Skaderne ser ud til at være mest udbredte i den forreste del af hjernen, som er ansvarlig for nogle af vores mest avancerede mentale egenskaber og kan f.eks. resultere i nedsat impulskontrol og øget følsomhed over for stimulanser, hvilket kan gøre det endnu sværere at holde sig ædru. Der er med andre ord stadig stærke argumenter for at moderere sit indtag af alkohol – også ud fra et rent hjernemæssigt perspektiv. Selvom reduktionen af den hvide substans i hjernen synes at være delvist permanent, kan det alligevel have en vis betydning, at alkohol ikke dræber selve nervecellerne. Det kan give et begrundet håb om, at selv relativt svære alkoholskader delvist kan udbedres med tiden. Forudsætningen for dette er naturligvis, at man holder op med at drikke.

 

100 myter om hjernen

100 myter om hjernen

 

Hjernen er vores vigtigste og mest forunderlige organ. I disse år er der en overvældende interesse for at lære mere om hjernen, men hermed følger også udbredelsen af en række forestillinger, som ikke har hold i virkeligheden.

 

I denne bog i FADL’s Forlags serie ”100 myter om…” tager hjerneforsker Thomas Thaulov Raab hånd om de 100 mest almindelige hjernemyter, og spørger, hvad der er fup, og hvad der er fakta?

 

Du kan købe bogen her

Leave a Reply