”Bananer giver forstoppelse” – Ja, det er helt korrekt! Specielt når bananen ikke bliver skrællet før den uforvarende sætter sig på tværs i endetarmen.

Utallige er de vittigheder mave-tarm-kiruger kan fortælle om mænd, der kommer ind på skadestuen, efter de uforvarende er faldet meget uheldigt, mens de med røven bar er gået forbi et frugtfad, fyldt med bananer. Om de så rent faktisk også er faldet i en bananskræl melder historien intet om.

Spøg til side, det er selvfølgelig ikke det, som denne myte handler om. Vi taler om helt andre sager, nemlig oralt indtag af skrællede og veltyggede bananer. Man kan prøve at google myten, og der vil man finde modsatrettede eksempler. Nogle mener, at bananer medvirker til forstoppelse. Andre mener tværtimod, at bananer modvirker forstoppelse. Det er svært at blive klog på. Søgning i den medicinske litteratur er ikke meget bedre. Der er stort set ingen litteratur om emnet. Dog er det et faktum, at bananer indeholder oligosaccharider i form af FructoOligoSaccharider (FOS), som ikke nedbrydes i tyndtarmen og derfor betragtes som ikke-opløselige fibre, der som andre ikke-opløselige fibre vil kunne modvirke forstoppelse under samtidigt indtag af rigelig væske. Så der er måske noget, der tyder på, at bananer er godt for tarmene. At FOS derudover vil skabe gode vækstbetingelser for ikke-patogene bakterier i tyktarmen, og at FOS er kaloriefrie og synes at kunne sænke kolesteroltal, tæller kun på plussiden.

Så ja, bananer indtaget på korrekt måde har efter alt at dømme kun positive effekter.

EN NY BOG DER GIVER DIG SVAR PÅ OM DE MEST ALMINDELIGE FORDØJELSE- OG KOSTMYTER ER FUP ELLER FAKTA.

 

Man bliver, hvad man spiser – eller gør man nu også det?

Følg Sofie Ingdam Halkjær og Andreas Munk Petersen, når de afslører de 100 mest modstandsdygtige myter om tarmbakterier og kostens indflydelse på fordøjelsen. Kan det passe, at maven knurrer, fordi man er sulten? Og giver moderne mad virkelig dårlig tarmflora?

Bogen er med andre ord fuld af varm luft, men aldrig har luftafgang været mere oplysende og morsomt at læse om.

Leave a Reply