De fleste af os har nok oplevet den pludselige smerte, som kan opstå, når man spiser en is eller drikker en kold drik for hurtigt. Den såkaldte ishovedpine. Ishovedpine føles typisk som en smerte i forhovedet, som synes at hidrøre fra hjernen, hvorfor den også kendes som hjernefrys (eng. brain freeze).

I virkeligheden skyldes ishovedpine en sammentrækning af blodårerne i overmunden. Oplevelsen af hjernefrys opstår ved, at hjernen fortolker de nervesignaler denne sammentrækning resulterer i, som om de kommer fra forhovedet. Dette menes at ske, fordi det er den samme nerve, som sender signaler til hjernen fra de to områder af hovedet. I så fald er ishovedpine et eksempel på, hvordan smerte i én del af kroppen kan føles, som om den stammer fra et andet.

Det mest kendte eksempel på en sådan henført smerte er, at et hjertetilfælde kan udløse smerte ikke blot i venstre arm (som man typisk ser det på tv), men også i bryst, ryg, nakke eller kæbe, og sågar flere af de nævnte steder på én og samme tid. I forbindelse med ishovedpine skyldes smerten dermed en nedkøling af overmunden, selvom den opleves, som om den kommer fra hjernen. En nyere, alternativ forklaring på hjernefrys er, at hjernen forsøger at kompensere for det nedsatte blodomløb som følge af afkølingen ved at øge blodgennemstrømningen i den forreste af de arterier, som leverer blod til hjernen. Dette skulle dernæst resultere i en så kraftig udvidelse af blodkarrene, at der udløses en smerteoplevelse, idet blodkarrene i modsætning til resten af hjernen har receptorer, der registrerer sådanne forandringer. Er denne fortolkning korrekt, betyder det, at det vi oplever som ishovedpine, reelt ikke skyldes selve nedkølingen, men derimod nærmest det modsatte, nemlig kroppens forsøg på sørge for kompensere for nedkølingen ved at øge blodgennemstrømningen til hjernen.

Skulle man være så uheldig at opleve ishovedpine, er den anbefalede kur ganske enkel: Drik noget varmt, så de pågældende blodkar atter udvides, og den ovenfor beskrevne effekt ophører. Har man ikke en varm drik ved hånden, kan man forsøge i stedet at opvarme den øverste del af mundhulen med tungen.

100 myter om hjernen

100 myter om hjernen

 

Hjernen er vores vigtigste og mest forunderlige organ. I disse år er der en overvældende interesse for at lære mere om hjernen, men hermed følger også udbredelsen af en række forestillinger, som ikke har hold i virkeligheden.

 

I en ny bog i FADL’s Forlags serie ”100 myter om…” tager hjerneforsker Thomas Thaulov Raab hånd om de 100 mest almindelige hjernemyter, og spørger, hvad der er fup, og hvad der er fakta?

Leave a Reply