Skip to main content

Det er muligt, at du tror, det er farligt at holde på en prut, men når man sidder ved siden af dig i biografen eller bag dig i et fly, ønsker man, at du ikke troede, at det var farligt at holde på en prut. Man kan ikke holde på, hvad man ikke har i hænderne, siger du, men så har du et alvorligt problem med lukkemusklen, siger vi.

Og nej, det er ikke farligt i visse situationer at tage hensyn til sine medmennesker, det er kun høfligt. Hvis blot du diskret rejser dig fra dit sæde og finder ud til det nærmeste toilet eller ud i det fri, hvor du kan lade luften gå, som du lyster. På toilettet forventer man den slags, og ude i det åbne er der frit slag for prutteværket. Og bare rolig, hvis faregrænsen skulle nærmer sig, så siver luften nok ud, hvad enten du vil det eller ej, og hvad enten dine omgivelser bliver generet af det eller ej.

Ingen regel uden undtagelse. Selvfølgelig kan der være visse alvorlige tilstande, hvor luftafgang skal finde sted, så snart muligheden byder sig. Eksempelvis ved truende tarmslyng på grund af arvæv i tarmen. I den situation er der heldigvis stor sandsynlighed for, at du ikke sidder i biografen eller i et fly, men derimod er indlagt på et hospital, hvor både læger og sygeplejersker med stor begejstring og lettelse vil notere sig, at du omsider svarer ja til, at der har været luftafgang.

100 myter om fordøjelsen

 

Fordøjelsen og tarme er ikke umiddelbart det, de fleste går og taler mest om i deres hverdag – for nogle er det et område forbundet med tabu, eller noget der er svært at tale om.

I bogen ”100 myter om fordøjelsen” be- og afkræfter Andreas Munk Petersen og Sofie Ingdam Halkjær de mest almindelige myter omkring netop dette emne. Andreas Munk Petersen er overlæge, ph.d. og klinisk lektor på Københavns Universitet, og arbejder desuden på Aleris-Hamlet privathospital i Søborg. Sofie Ingdam Halkjær er kandidat i klinisk ernæring, samt ph.d.-studerende. Begge forfattere arbejder ligeledes på Gastroenheden på Hvidovre Hospital, hvor Andreas også arbejder på den Mikrobiologisk Afdeling. Selvom bogen giver et mere videnskabeligt indblik i diverse myter, er bogen yderst underholdende, og efterlader læseren med et smil på læben.

Leave a Reply