Skip to main content

Det er en udbredt opfattelse, at hvidløg er godt og sundhedsfremmende, og ikke kun i Transsylvanien.

Hvor ofte hører man ikke såkaldte klidmostre, sundhedsapostle eller speltmødre tale for hvidløgets sag. Som alle den slags antagelser, bevæger udviklingen sig i bølger og sommetider også i ring, så måske er der ikke så mange hvidløgsforkæmpere i dag, som der var tidligere. Men antagelsen om hvidløgs helbredende effekter er ikke lagt i graven. Der findes visse stoffer i hvidløg, som kunne formodes at have en helbredende effekt. Som altid er denne helbredende effekt mest kendt fra laboratorieforsøg og oftest, hvor stoffet bruges i groteske mængder, som ville svare til at man skulle spise rundt regnet 500 hvidløg per dag for at opnå effekten.

I almindelige doser udebliver de sundhedsfremmende effekter. Ved at søge på oversigtsartikler om emnet vedrørende kliniske afprøvninger af hvidløg svinder den reelle tro på hvidløgs gavnlige effekter da også ind. Der synes at være en tro på, at hvidløgsindtag kan reducere blodtrykket, men når det gælder øvrige sygdomme, f.eks. kræft og almindelig forkølelse, som man har ment hvidløg kunne være godt imod, ja så svinder evidensen som dug for solen. Den største effekt af hvidløgsindtag er, at en kraftig hvidløgsånde vil holde andre personer langt væk, og når det gælder forkølelse er det netop nærkontakt med andre mennesker, der udgør den største risiko for den virussmitte, der leder til forkølelse. Ser man bort fra det, smager både hvidløgssmør og tzatziki virkelig lækkert, eller prøv måske en hvidløgssild, der heller ikke er så ringe endda.

100 myter om fordøjelse og kost

 

Fordøjelsen og tarme er ikke umiddelbart det, de fleste går og taler mest om i deres hverdag – for nogle er det et område forbundet med tabu, eller noget der er svært at tale om.

I bogen ”100 myter om fordøjelsen” be- og afkræfter Andreas Munk Petersen og Sofie Ingdam Halkjær de mest almindelige myter omkring netop dette emne. Andreas Munk Petersen er overlæge, ph.d. og klinisk lektor på Københavns Universitet, og arbejder desuden på Aleris-Hamlet privathospital i Søborg. Sofie Ingdam Halkjær er kandidat i klinisk ernæring, samt ph.d.-studerende. Begge forfattere arbejder ligeledes på Gastroenheden på Hvidovre Hospital, hvor Andreas også arbejder på den Mikrobiologisk Afdeling. Selvom bogen giver et mere videnskabeligt indblik i diverse myter, er bogen yderst underholdende, og efterlader læseren med et smil på læben.

Leave a Reply