Skip to main content

1. Det er mere smertefuldt at føde et stort barn end et lille barn

Det er en meget almindelig ting at snakke om barnets vægt, når den gravide nærmer sig fødslen. Ved jordmoderbesøgene bliver barnet vægt skønnet og skrevet ind i journalen, og mange snakke går på den forestående fødsel, som alle naturligvis håber på bliver så let som mulig at komme igennem. Af denne grund håber de fleste gravide på et barn, som ikke når at vokse sig alt for stort, da myten om at det er mere smertefuldt at føde et stort barn end et lille lever i bedste velgående. Men er der overhovedet noget om snakken?

For at finde frem til, om myten er sand eller falsk, er det nødvendigt at kigge på de undersøgelser, der er foretaget inden for feltet. Der findes en stor svensk undersøgelse af sammenhængen mellem behov for en epiduralblokade under fødslen og barnets vægt, som viser at kvinden, der fødte et barn på over 4.000 gram havde 50-60% større behov for en epiduralblokade end kvinder, der fødte børn på mellem 3.000 og 3.500 gram.

Epiduralblokaden bliver brugt til at minimere smerterne ved en langstrakt fødsel, og noget tyder derfor på, at fødsler af større børn strækker sig over længere tid, og dermed er mere slidsomme, og – for nogen – mere smertefulde.

Graviditeten om at det er mere smertefuldt at føde et stort barn end et lille må derfor betegnes for værende sand.

2. Gravide må ikke gå i spabad

Der er to grunde til, at der er en myte om, at gravide ikke må gå i spabad. Den første grund er, at der er en hel del bakterier i spabade grunden det varme vand, og de mange forskellige mennesker, som bader i vandet. Som gravid er man ofte mere modtagelig over for svamp og andre infektioner end normalt, og derfor bør man tænke sig om en ekstra gang, inden man går i spabad. Svamp og infektioner er dog ikke noget, der er skadende for fostret, men det kan være træls for den gravide.

Den anden grund til, at man siger, at gravide ikke må gå i spabad er den høje temperatur. At fosteret ligger og koger inde i maven, når den gravide sænker sig ned i det dejligt varme vand er bestemt en overdrivelse, men når hele kroppen er nede i det varme vand, tager det faktisk ikke særlig lang tid før hele kroppen har denne temperatur. Nogle studier peger på, at der er en lidt større risiko for misdannelser (primært rygmarvsbrok), hvis den gravides krop gentagne gange er blevet hævet til mere end 38 grader.

Det er derfor svært at svare på, om myten er falsk eller sand, men hvis man som gravid har denne viden med sig, og ikke tager i spa og hæver kropstemperaturen hele tiden, er der ingen grund til at holde sig væk fra f.eks. en romantisk tur i spabad med kæresten, inden det lille barn kommer til verden.

3. Motion øger risikoen for fødsel før termin

Denne myte gør, at mange gravide holder igen med at motionere under graviditeten, men det er en skam, for myten er nemlig falsk. En ny stort og international undersøgelse har netop vist, at det er sundt at motionere under sin graviditet, og det anbefales derfor, at få pulsen op ca. 30 minutter om dagen. Dette nedsætter faktisk risikoen for kejsersnit graviditetsdiabetes, helt uden at det øger risikoen for for tidlig fødsel.

Når det er sagt, så gælder det – som altid – om at lytte til sin krop. Hvis man trænede med en høj intensitet inden graviditeten, kan man blive ved med det, så længe kroppen ikke siger fra, og plukkeveer udvikler sig til intensive veer. Hvis man ikke motionerede så meget inden graviditeten, anbefales det at starte det op, men at man naturligvis ikke bør kaste sig over en for stor mundfuld.

4. Det er farligt at blive vaccineret, når man er gravid

Vacciner findes i mange forskellige former, og der er en inaktiv og en levende vaccine. Den levende vaccine virker ved, at der bliver sendt en lille smule at den sygdom, man ønsker at vaccinere imod, ind i kroppen, for at kroppen gør immunforsvaret klar til at bekæmpe sygdommen, hvis den skulle komme ind i kroppen en dag. Denne slags vaccine bør man ikke få, når man er gravid, da det kan have en skadende virkning på fosteret. Hvis den gravide skal ud at rejse, og det er nødvendigt med denne slags vaccine, bør rejsedestinationen derfor grundigt overvejes og skiftes.

Men de inaktive vacciner er derimod helt ufarlige, og dem bør den gravide tage imod under hele graviditeten. Det gælder især influenzavaccinen som mange gravide bliver tilbud. Den kan have en stor effekt, så moderen ikke bliver ramt af alvorlig influenza, som er langt sværere at bekæmpe for kroppen, når den er gravid. At vacciner er farlige når man er gravid, kan derfor ikke siges at være sand. Et god råd til den gravide er at lade sig guide af sin læge, som har helt styr på, hvilke vacciner, der er levende, og hvilke der er inaktive.

5. Den første fødsel er den længste

Denne myte er i høj grad sand. Med mindre barnet er væsentligt større end det førstefødte, eller at der opstår komplikationer undervejs i fødslen så som at barnet sætter sig skævt med hovedet i bækkenet, så er der stort set garanti for, at anden fødsel går hurtigere end den første.

Dette skyldes, at den første barn har banet vej for det næste, og at kroppen har været udvidet og strakt ud, og derfor er langt mere klar til en fødsel end første gang. Derudover spiller faktorer som at man har et eller flere børn i forvejen, som der lige skal arrangeres pasning for, også ind, og at man i det hele taget ofte har en langt mere afslappet tilgang til fødsel end første gang, hvor mange reagerer på den mindste sammentrækning.

Du kan læse om mange flere myter i bogen ‘100 myter om graviditet og fødsel’ af Agnete Nørrelund-Madsen, som du kan købe her.

Leave a Reply