fbpx Skip to main content

Den populærvidenskabelige serie 100 myter om tæller nu ti bøger, der behandler myter om alt fra sex og sundhed til motion og mad. Alle svarene er underbygget med referencer til videnskabelige undersøgelser, så du kan blive klogere, mens du lader dig underholde. Læs om alle bøgerne i serien her.

100 myter om dyr

I denne bog vil du få be – eller afkræftet alle de myter om dyr, som de fleste af os kender fra vores hverdag. Men hvor meget af det, du går og tror på, er rent faktisk sandt? Er det fx rigtigt, at en svane kan brække en arm? At elefanter aldrig glemmer? Og at du sluger otte edderkopper om året?

I “100 myter om dyr” vil biolog og dyreekspert Anders Kofoed, udvælge og forklare 100 sjove, overraskende og finurlige myter om dyr og deres adfærd – og du vil helt sikkert blive overrasket og underholdt.

Anders Kofoed er uddannet biolog og har i over et årti arbejdet med formidling af dyrs fortræffelige evner hos blandt andet København Zoo, Knuthenborg Safaripark og Den Blå Planet. Han er hyppigt brugt ekspert af både DR og TV2, hvor han blandt andet er fast indslag i GO’ Morgen Danmark.

100 myter om graviditet og fødsel

Der fødes flere børn ved fuldmåne. Det er sundt at spise sin moderkage efter fødsel. Amning giver hænge bryster. Hvad tror du? Er disse myter sande eller falske? 100 myter om graviditet og fødsel går nysgerrigt og videnskabeligt til værks, når myterne be- eller afkræftes.

Graviditets- og fødselsmyter trives fortræffeligt i farvandet mellem magi og bekymring. Nybagte forældre gør alt, hvad der står i deres magt for at handle så korrekt som muligt, men gang på gang bliver man i tvivl om, hvad der fup og fakta, fordi forældre hører skrækindjagende myter fra venner, familiemedlemmer eller kollegaer.

Forfatter Agnete Nørrelund-Madsen er uddannet jordemoder og arbejder i Maternity Foundation. Hun har tidligere udgivet bogen ”Din graviditet og fødsel”, medvirket i ”Mission Baby” på DR1 og været medansvarlig for indholdet på trygmedbarn.dk.

Køb bogen her

100 myter om sundhed og sygdom

Knurrer maven, fordi den er sulten? Hjælper en forskrækkelse på din hikke? Smitter et smil? Er folk i parforhold lykkeligere end singler? Bliver man solbrun, når man bruger solcreme? Må man bade efter et måltid? Det er blandt andet nogle af de spørgsmål, som du kan få svar på i "100 myter om sundhed og sygdom".
Bogen er spækket med sjove, finurlige og tankevækkende myter, som du sikkert altid har undret dig over - alt sammen serveret på en yderst underholdende måde, så de mindste også kan være med. Bogen er skrevet af læge Kim Bartholdy og komiker Andreaas Hoff, så videnskab og humor går op i en højere enhed. Den videnskabelige tyngde er på plads - men det bliver det bestemt ikke mere kedeligt af!
Med "100 myter om sundhed og sygdom" er der garanteret smil, grin og underholdning. Du bliver overrasket og udvidet din horisont - kroppen er nemlig klogere og langt mere kompleks, end man måske lige går og tror.

Køb bogen her

100 myter om hjernen

Vi bruger kun 10 % af vores hjerne. Eller gør vi?

”100 myter om hjernen” handler om vores vigtigste kropsdel, nemlig – ja, du har nok gættet det - hjernen. Bogen er skrevet af den garvede forfatter og foredragsholder Thomas Thaulov Raab, som før har udgivet Den foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthed og En bog om hukommelsen.
Myter om hjernen er et spændende område, da der er en utrolig viden om hjernen, som mange af os ikke kender til. Bliver vi klogere af at lytte til musik? Har vi egentlig fotografisk hukommelse? Hvad er forskellen på psykisk smerte og fysisk smerte?
Det er altid sundt med en nysgerrig skepsis over for videnskabelige emner, og ”100 myter om hjernen” formidler en stor viden om hjernen til nysgerrige læsere på en spændende og fordøjelig måde. Bogen spørger, hvilke myter der er sande og falske. Er der langt ude myter som har sin berettigelse? Og hvad kan den nye forskning bevise, som vi før har taget for givet?

100 myter om fordøjelse og kost

Giver moderne mad virkelig dårlig tarmflora? Får man forstoppelse af bananer? Og er det farligt at holde på en prut? "100 myter om fordøjelse og kost" ee fuld af varm luft, men aldrig har luftafgang været mere oplysende og morsomt at læse om.

Følg Sofie Ingdam Halkjær og Andreas Munk Petersen, når de afslører de 100 mest modstandsdygtige myter om tarmbakterier og kostens indflydelse på fordøjelsen.

Andreas Munk Petersen er Speciallæge i intern medicin og ekstern klinisk lektor ved Københavns Universitet. Sofie Ingdam Halkjær er ph.d.-studerende på Gastroenheden Hvidovre Hospital og forskningsassistent på Aleris-Hamlet Hospitaler, København.

Køb bogen her

100 myter om kærlighed og forelskelse

”100 myter om kærlighed og forelskelse” går videnskabeligt og psykologisk i dybden med kærligheds- og forelskelsesmyter og undersøger emner som samliv, parforhold, singlelivet, køn og identitet. Mange af bogens myter er aldrig før blevet sat under kritisk lup, og det bevirker, at mange stadig tror på myter, som måske er forkerte.

Der er ikke endegyldige svar i forbindelse med kærligheds- og forelskelsesmyter, men denne bog forsøger at komme med saglige og videnskabelige betragtninger om myter som f.eks. at vi altid falder for de samme typer, at kærligheden til vores børn er stærkere end den romantiske kærlighed, at stormende forelskelse hører ungdommen til. Måske er nogle af disse forestillinger direkte forkerte eller er der noget om snakken? Det kan du finde svar på i ”100 myter om kærlighed og forelskelse”.

Forfatteren bag bogen er Jacob Mosgaard, som er psykolog og specialist i psykoterapi med voksne. Han beskæftiger sig dagligt med samliv, kærlighed og parforhold.

Køb bogen her

100 myter om allergi

I følge Astma-Allergi Danmark har hver femte dansker allergi. Mange mennesker lever hver dag med gener og belastninger, som kan forringe livskvaliteten. Flere er ramt af gentagen nysen, eksem, kløe, tilstoppet næse, tør hud etc.
Allergi er en overreaktion i immunsystemet på ellers normalt uskadelige stoffer, og både voksne og børn rammes af sygdommen. Med en så stor gruppe af mennesker, der er berørt af allergi, er det kun naturligt, at myter om sygdommen florerer. Derfor er 100 myter om allergi til for at finde hoved og hale i de ofte modstridende udsagn om sygdommen.
Myterne er f.eks.: Opvækst i et hjem med pelsdyr øger risikoen for udvikling af astma og allergi. Allergi kan udløses af stress. Allergi er ligeså almindeligt på landet som i byen.
100 myter om allergi er den tiende bog i myteserien fra FADL’s Forlag. Den går mere ind i det sundhedsfaglige felt end de seneste udgivelser om mad, sex og kærlighed. Forfatteren bag bogen er børnelæge Jesper Brandt Andersen, der tidligere har skrevet bøgerne Børnelægens store bog om barnets sygdomme og biografien om den danske anatom Thomas Bartholin.

Køb bogen her

100 myter om sex

Myter om sex har i mange år floreret uforstyrret, og de er utrolig sejlivede, fordi sex ikke er noget vi snakker frit om, og som i mange år har været et tabu. Det er ved at ændre sig, men myterne hænger stadig fast. Man kan meget hurtigt blive i tvivl om, hvad der er normalt og unormalt i forhold til lyst, krop, sex, køn, akten og den seksuelle orientering. Og derfor er det utrolig vigtigt at sætte fokus på myter om sex.

Myterne er mange, men du har garanteret hørt disse:
- En mand kommer altid under sex
- Porno er ikke ægte
- Mænd har mere lyst end kvinder.

Per Holm Knudsen og Sara Skaarup tager i ”100 myter om sex” hånd om de mest udbredte myter og nuancerer dem med videnskabelige undersøgelser og evidens.

Forfatter Sara Skaarup er uddannet sexolog, og hun er også skribent hos Politiken. Per Holm Knudsen er uddannet psykoterapeut og sexolog og han har bl.a. skrevet bogen "Sådan får man et barn" (1970).

Køb bogen her

100 myter om motion og vægttab

Er punktslankning muligt? Bliver man tyk af at spise hurtigt? Er mænds muskler stærkere end kvinders? Og virker strækøvelser overhovedet?

Det er blandt andet nogle af de spørgsmål, som du kan få svar på i bogen ’100 myter om motion og vægttab’. I bogen vil Bente Klarlund Pedersen sammen med Morten Zacho aflive eller bekræfte alle de myter om motion og vægttab, som vi alle sammen går og tror på - eller afviser - i hverdagen.

Bogen er skrevet i et let og humoristisk sprog, og udkommer nu som en efterfølger til FADL’s Forlags første, og yderst populære, mytebog om sundhed og sygdom.

Om forfatterne:

Bente Klarlund Pedersen er førende sundhedsforsker i Danmark og professor ved KU. Hun har sin egen sundhedsvidenskabelige brevkasse i Politiken, og skrevet flere populærvidenskabelige bøger.

Morten Zacho er idrætsfysiolog og projektleder på Center for Aktiv Sundhed (CFAS) på Rigshospitalet.

Køb bogen her

100 myter om mad

Du må ikke genopvarme persille...
Der findes et væld af husmorråd om madvarer, og du bruger måske flere af disse råd i dit eget køkken. Men kan man nu stole på dem alle sammen?
I denne bog går to ernæringseksperter bag om 100 af de mest udbredte myter om tilberedning og smag af fødevarer, hygiejne og økologi og undersøger, om de har hold i virkeligheden.
Du finder blandt andet svar på, om økologiske fødevarer er sundere end konventionelle, og om det er sandt, at honning kan holde sig for evigt. Man skal nemlig ikke tro på alt, hvad man hører – så gør som forfatterne, og spis brød til!
Om forfatterne
Marianne Zangenberg Lynggaard er cand.scient. i human ernæring og lektor på Ernæring og sundhedsuddannelsen, VIA. Derudover underviser hun i madkundskab på læreruddannelsen. Hun er oplægsholder, skriver på bloggen Ernæringskommentaren på folkeskolen.dk og arbejder for bedre rammer for mad i folkeskolen.
Sara Juul Østergaard er klinisk diætist og cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi. Hun arbejder som lektor på Ernæring og sundhedsuddannelsen,VIA. Derudover underviser hun i madkundskab på læreruddannelsen, holder foredrag og er inkarneret madentusiast.

Køb bogen her

Leave a Reply

Stream studiebøger med Lægereolen for kun 99 kr. om måneden som studerende! Og som FADL-medlem får du yderligere 25 % rabat.