was successfully added to your cart.

AF PETER NØHR CHRISTENSEN & ASMUS GAMDRUP JENSEN

TIL CA. 2-4 PERSONER

4-5 stængler bladselleri

½ knoldselleri
2 store persillerødder
1 fennikel
1 dl tør hvidvin
1 liter fiskefond
½ liter piskefløde
100 g smør
Salt og friskkværnet peber
1 håndfuld blåmuslinger
4 små stykker kulmule
4 jomfruhummerhaler

Skær grøntsagerne i små, mundrette bidder.

Kom hvidvinen op i en gryde, og kog den ind til det halve.

Tilsæt fiskefond, fløde og smør, kog det op, og smag til med salt og friskkværnet peber.

Kog grøntsagerne kort i suppen, til de er møre med en smule bid. Hold dem lune til senere.

Tilsæt nu muslingerne til suppen, og kog dem stille og roligt, til de åbner sig.

Steg kort jomfruhummerhaler og kulmule på en meget varm pande, til begge dele stadig er en smule rå i midten. Når de kommer i den varme suppe ved anretning, bliver de helt færdigtilberedt.

Skum nu suppen godt op med en stavblender. Anret grøntsager, muslinger, jomfruhummer og fisk i en dyb tallerken, og hæld den varme suppe over.

EGN VESTJYLLAND

Gulerødder fra Lammefjorden, østers fra Limfjorden og lam fra Vadehavet. I de sidste 15 år har gastronomien fået øjnene op for kvaliteten i vores nærhed. På det fundament opstod det nynordiske køkken, og her fandt man et råvaregrundlag til en ny gastronomisk retning. Men det er ikke kun i den finere gastronomi, at udviklingen har taget fart. Interessen for de lokale råvarer har også fået fat i den brede befolkning, og du kan i supermarkeder finde mange produkter fra lokale fødevareproducenter. Men hvordan er vi egentlig nået hertil? Hvor stammer det hele fra? Og hvad er egentlig Danmarks madkulturelle historie?

Det har en madhistoriker og en professionel kok sat sig for at finde ud af. I fire store bind vil de kortlægge landets madkultur og dykke ned i de lokale egnsretter. Deres mission er at formidle landets madhistorie og gøre den spiselig for alle. Bøgerne vil bestå af madhistorie, traditionelle opskrifter fra de forskellige egne plus nye, up-to-date versioner af de selvsamme egnsretter samt gastronomiske betragtninger om udviklingen af vores madkultur.

I første bog går turen til Jylland. Opdelingen følger istidsaflejringer og Limfjorden, da det giver mere mening af dele Jylland i øst og vest, end nord og syd. Det første bind går derfor fra Sønderjylland op langs vestkysten til Nordjylland.

Leave a Reply