Skip to main content

Sex er ikke noget, der interesserer ældre mennesker, gnisten er slukket, og bålet brændt ud. Mange unge mennesker frygter alderdommen, ikke mindst fordi de forestiller sig, at når de fylder 50 eller 60 år, så er det slut med sex. Men er det nu sandt?

Den danske forfatter og sexolog Maria Marcus bekæmpede i mange år det, hun kaldte ”alderspolitiet”, der satte grænser op for, hvad man kunne, når man havde nået en vis alder, f.eks. at have sex. Men hvad hun og mange andre ældre erfarede, er, at seksualiteten slet ikke stopper. Måske ændrer den som på andre tidspunkter i livet karakter. Måske har man ikke de samme kræfter mere, og slimhinden i skeden bliver måske mere sart. For mænd kan erektionen svigte oftere, men med den nyere erektionsfremmende medicin er det blevet nemmere for mænd, der er kommet op i årene, at bevare rejsningen. Og for begge køn er det sådan, at både lysten til sex og kropskontakt ofte består.

En lille forløber til en stor igangværende dansk undersøgelse, ”Projekt SEXUS”, fortæller, at 30 % af de adspurgte på 70 år eller derover har haft sex inden for de seneste fire uger. Når et ægtepar på 70 og 71 i en artikel i Ekstra Bladet fortæller, at de har sex to gange om ugen, og at det er med til at skabe sammenhold i deres 50 år lange forhold, så er de heldige at have fundet sexmelodien sammen og have holdt den så længe. Og parrets aktiviteter er næppe enestående. Heldigvis er der en stigende åbenhed om de ældres sexliv. Det kan måske hænge sammen med, at de generationer, der var unge i forbindelse med den seksuelle frigørelse i 1968 og frem, nu er kommet i pensionsalderen. De vil ikke acceptere, at alder skulle betyde sexlivets ophør.

Det er muligt, at sexfrekvensen er blevet mindre end i de unge år, men til gengæld er erfaringen større. På internettet findes der efterhånden adskillige datingsider for ældre, og emnet ”ældres sexbehov” fylder også i medierne. En amerikansk undersøgelse fra 2013 viste i øvrigt, at selvom aktive ældre kvinders aktivitet faldt noget, så steg den seksuelle tilfredsstillelse, og at ca. 68 % af kvinderne over 67 år for det meste eller altid opnåede orgasme i forbindelse med sex. Der er nogen uenighed om, hvorvidt sex oppe i alderen er sundt for kroppen.

Forskere ved Michigan State University lavede i 2016 en undersøgelse blandt 2.200 mennesker i alderen 47 til 85 år. Her fandt man, at kun kvinderne havde en gavnlig fysisk effekt af sex, mens mænd havde en forøget risiko forskellige hjerte-kar-lidelser pga. anstrengelserne ved samlejet. Dette bliver dog imødegået af Hjerteforeningen, der modsat mener, at sex ligesom al anden motion er med til at nedsætte risikoen for hjerte-kar-lidelser.

100 myter om sex

 

Myter om sex har i mange år floreret uforstyrret, og de er utrolig sejlivede, fordi sex ikke er noget vi snakker frit om, og som i mange år har været et tabu. Det er ved at ændre sig, men myterne hænger stadig fast. Man kan meget hurtigt blive i tvivl om, hvad der er normalt og unormalt i forhold til lyst, krop, sex, køn, akten og den seksuelle orientering. Og derfor er det utrolig vigtigt at sætte fokus på myter om sex.

Myterne er mange, men du har garanteret hørt disse: – En mand kommer altid under sex- Porno er ikke ægte – Mænd har mere lyst end kvinder.

Per Holm Knudsen og Sara Skaarup tager i ”100 myter om sex” hånd om de mest udbredte myter og nuancerer dem med videnskabelige undersøgelser og evidens.

Forfatter Sara Skaarup er uddannet sexolog, og hun er også skribent hos Politiken. Per Holm Knudsen er uddannet psykoterapeut og sexolog og han har bl.a. skrevet bogen “Sådan får man et barn” (1970).

Leave a Reply