AF MORTEN BANG OLSEN

Du kan sagtens lave vegansk risotto, som smager så fuglene synger. Denne udgave er med stegte svampe og brombær, persille og sprødt brød, og den er dejlig cremet – præcis som en risotto skal være det!

TIL 4 PERSONER

Svamperisotto

100 g tørrede skovsvampe
2 bananskalotteløg
2 spsk. olivenolie
200 g arborioris
3 dl tør vegansk hvidvin
6-8 dl grøntsagsfond
75 g vegansk parmesan
100 g plantesmør
saft af ½ citron
fint salt

Stegte svampe

100 g kantareller
100 g tragtkantareller
1 fed hvidløg
1 kvist timian
1 spsk. olivenolie
20 g plantesmør

Persillepuré

1 bdt. bredbladet persille
100 g babyspinat
1 dl koldt vand
fint salt

Sprødt brød

2 skiver lyst toastbrød
50 g plantesmør fint salt

Pynt

1 bakke persilleskud
12 stk. brombær persilleolie

Svamperisotto

Hæld 2 dl kogende vand over skovsvampe, og lad dem stå i 10 min. Hak svampene groft, og kassér vandet. Pil bananskalotteløg, og snit i 3 mm tykke ringe. Varm olivenolie op i en middelstor gryde, og sauter svampe og løg i 3-4 min. Løgene skal være blanke. Tilsæt ris, og sauter yderligere i 3-4 min. Tilsæt hvidvin, og kog, til 2/₃ af vinen er fordampet. Tilsæt fond 1 dl ad gangen, og lad risene suge vandet til sig, inden du hælder mere i. Risene må gerne være al dente, når det sidste vand er kommet i. Tilsæt parmesan og plantesmør. Smag til med citronsaft og fint salt.

Stegte svampe

Rens svampe for jord. Pil hvidløget, og hak fint. Sæt til side til servering.

Persillepuré

Pluk persille, og skyl den og babyspinat. Sæt en stor gryde vand til at bulderkoge. Kom persillen i vandet først, og kog, til den er mør. Det tager ca. 2-3 min. Køl persillen ned i isvand. Dette bevarer den grønne farve. Kog babyspinaten i 1 min., og køl også ned i isvand. Pres begge dele fri for væske. Blend med koldt vand, til du har en tyk, glat persillepuré. Smag til med fint salt. Kom puréen i en sprøjtepose.

Sprødt brød

Skær skorper af brød. Skær herefter brødet i tern på 1 × 1 cm. Smelt plantesmør, og vend brødstykkerne heri, til det er suget op. Krydr med fint salt, og bag dem sprøde og gyldne i en ovn på 150 grader.

Pynt

Klip persilleskud, og kom i en bøtte. Halvér brombær eller del i tre afhængig af størrelse.

Læg 5 små dutter persillepuré i midten af en flad tallerken. Anret risotto hen over i en cirkel oven på puréen. Steg kantareller ved høj varme i olivenolie. Efter 2 min. tilsæt hvidløg, timian og plantesmør, og steg i 1 min. mere. Smag til med salt, og anret oven på risottoen. Læg 4 stk. brombær på, og 7 stk. sprøde brødcroutoner. Pynt af med lidt persilleskud, og 1 tsk. persilleolie.

 

VEGANSK TIL HØJBORDS

Med “Vegansk luksus” byder Morten Bang Olsen velkommen til sit plantebaserede køkken, hvor fantastiske smage og pragtfulde kreationer er i centrum.

Bogen tager det veganske køkken til nye højder og henvender sig både til veganeren, der ønsker at udfordre sig selv, og til madnørden og amatørkokken, der ikke er bange for at tage det veganske køkken til sig. Retterne i “Vegansk luksus” er ikke blot velsmagende, men også harmoniske og æstetiske.

Med bogen får du mere end 90 opskrifter samt en værktøjskasse af tilberednings- og grundteknikker til at lave forskellige olier, syltede, saltede og fermenterede fødevarer samt fonder og saucer.

Køb bogen her

Leave a Reply