AF HELLE BRØNNUM CARLSEN & LOUISE BECK BRØNNUM

Asparges kendes på menulisterne helt tilbage i det antikke Rom. I værket De lærde middagsgæster fra ca. år 200 forklarer Athenaios, hvad der spises til symposierne og nævner i den forbindelse ofte aspargesen. Da vi i Renæssancen søger inspiration fra Sydeuropa, kommer der ligeledes asparges på de velhavendes middagsborde i Danmark, og under Christian IV bliver der både tilberedt og syltet vilde såvel som forædlede asparges.

Det er de hvide asparges, der dyrkes under jorden, som regnes for de fineste, og i det 19. århundrede er det de hvide, der indgår i storborgerskabets køkken. Først i 1960’erne begynder de grønne for alvor at vinde frem, ikke mindst fordi de ikke er nær så dyre og samtidig lettere at tilberede, men smagen i de hvide er til gengæld besværet værd. Vi spiser med glæde begge dele og masser af dem i den korte tid, hvor de har sæson, som er fra maj til juni, og traditionen foreskriver, at de sidste asparges skal stikkes til sankthans.

Her får du opskriften på en let ret med asparges, der emmer af forår.

TIL 2 PERSONER

lidt salt

1 bdt. grønne asparges
1 burrata (gerne ud af køleskabet ½-1 time før servering)
3-4 spsk. trøffelolie
salt og peber
evt. nybagt brød

Bring en gryde med saltet vand i kog. Knæk bunden af aspargesene, og kog dem i 2 min. Kom dem derefter straks under koldt vand. Del burrata i to eller fire dele. Anret delene på en serveringstallerken. Skær aspargesene i mindre stykker, og kom dem hen over. Overhæld med trøffelolie, og smag til med salt og masser af peber. Servér evt. med nybagt brød.

SÆSON

Sommerens søde jordbær, efterårets vilde svampe, vinterens vitaminrige citrusfrugter, forårets friske rabarber. I vores madkultur er sæsoner integreret, ofte uden at vi tænker over det: Asparges spises før sankthans, i sommerhuset står den på rødgrød med fløde, ved julebordet bugner det med sylte og gris, mens torsk og østers er på menuen nytårsaften.

I SÆSON viser Helle Brønnum Carlsen og Louise Beck Brønnum, hvorfor vi skal dyrke og nyde naturens cyklus og spise efter sæson. Ikke alene overrumples vores sanser af fantastiske smage og dufte af de friske råvarer, men sæsonråvarer er også ofte billigere og mere bæredygtige.

I bogen får du 100 velsmagende opskrifter med de fire årstiders råvarer i centrum. Alt fra morgenmad, forretter og snacks til hovedmåltider, kager og desserter. Grib årstiden, og tag med i køkkenet, hvor Helle og Louise gør årstidernes råvarer fristende med lækre, nemme og bæredygtigeopskrifter.

Køb bogen her

Leave a Reply