SMØRBAGTE CROISSANTER

By 20. august 2019 FADL'S FAVORITTER

Smørbagte croissanter af Stephanie Spangsberg / Fra Brunch, Brunch, Brunch

“Der er ganske enkelt stil over at bage sine egne smørbagte croissanter, men det er også en tidskrævende proces, der kræver tålmodighed. Smagen skal nok ramme rigtig hver gang, men om udseendet og den helt rette konsistens også følger med, er straks en større udfordring, men det er helt sikkert en udfordring, du skal tage op!” Det siger forfatter Stephanie Spangsberg i bogen ‘Brunch, Brunch, Brunch’.

CA. 10 STK

1,5 dl koldt vand

1 dl kold mandeldrik, eller sødmælk
30 g gær
1 æg
500 g koldt hvedemel, skal have ligget i fryseren i 10-12 timer
60 g sukker
12 g salt

 

250 g koldt smør

1 ekstra æg til pensling

Rør vand, mandeldrik og gær sammen i en skål, til gæren er helt opløst.
Tilsæt æg, det kolde hvedemel, sukker og salt, og rør det sammen – gerne i en røremaskine – i 5 minutter, til dejen har samlet sig. Sæt dejen på køl i min. 30 minutter, så dejen bliver kold.

Læg det kolde smør imellem to stykker bagepapir, og drys gerne med en smule hvedemel mellem smør og papir. Bank smørret ud i en kvadratisk firkant, der er ca. 1 cm høj. Undgå at arbejde for meget med smørret, da det bliver blødt. Læg smørfirkanten i køleskabet, mens du arbejder videre med dejen.

Tag dejen ud af køleskabet, og læg den på et meldrysset bord. Rul dejen ud med en kagerulle, så du får en kvadratisk firkant på ca. 12 × 12 cm. Læg det kolde smør i midten, og fold de fire sider dej ind over smørret, så du får en firkant – alt smørret skal være dækket. Tryk forsigtigt dejen lidt fladere. Læg dejen i køleskabet i min. 30 minutter.

Tag dejen ud af køleskabet, og læg den på et meldrysset bord. Rul dejen ud i en aflang firkant, som er ca. 1 cm i højden. Fold de to ender mod hinanden, og fold så dejen på midten, så du får fire lag.
Sæt dejen på køl igen i minimum 30 minutter.

Tag dejen ud, og gentag samme rulle- og foldeprocedure som før. Sæt dejen tilbage på køl i min. 30 minutter.

Rul den kolde dej til en aflang firkant på 30 × 15 cm. Du kan evt. skære enderne til. Skær dejen ud i 10 trekanter. Rul hver trekant sammen til en croissant fra den brede ende. Placer de rå croissanter på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve ved stuetemperatur i en-to timer. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl croissanterne med pisket æg. Bag croissanterne i ovnen i 15 minutter ved 200 grader. Lad de færdigbagte croissanter køle af på en rist.

 

Brunch er det perfekte måltid, hvis du spørger Stephanie Spangsberg.

Brunch kan det hele. Måltidet kan samle de mennesker, du holder af, og maden kan være sund og syndig. Alt er tilladt, og ingen ser skævt til dig, hvis du drikker et glas champagne eller en cocktail så tidligt på dagen. Brunch er to måltider slået sammen. Morgenmad og frokost. Maden kan derfor varieres i mange forskellige sammenhænge, og der serveres både salte og søde retter på én gang.
Stephanie Spangsberg er madredaktør på Elle, og hun står bag den nye kogebog Brunch, Brunch, Brunch, som hylder måltidet, der på mange måder har det hele og lidt til. I Brunch, Brunch, Brunch er der fokus på brunchretter alle kan lave. Maden er både simpel, ekstravagant, vegetarisk, plantebaseret, tømmermændsvenlig, sund og knap så sund. Der vil altid være noget på brunchbordet, som alle kan lide.
Bogen er opdelt i forskellige former for brunch, og de forskellige kapitler indeholder opskrifter som passer til brunchtemaerne der f.eks. er: Den plantebaserede brunch; den ekstravagante brunch; champagnebrunch og hangover-brunch.

Køb bogen her

Leave a Reply