fbpx Skip to main content

1. Kom til tiden

Mange steder er der ikke afsat tid til rapport. Det betyder, at nattevagten skal gå klokken 7, og du møder klokken 7. Sygeplejersker vil gerne gøre det allerbedste for deres patienter, og det er ikke usædvanligt, at de alligevel bruger lidt tid på at overlevere til hinanden, selvom de ikke får betaling for det. Er der en dårlig eller ustabil patient, så overleverer du og din kollega altid til hinanden. Men sørg for at møde til tiden, eller allerhelst 5-10 minutter før. Din kollega, der har været vågen hele natten, kan ikke gå, før hun er sikker på, at der er nogen, der tager over. Og nu er den person dig.

2. Mød udhvilet

Sørg for at få sovet, inden du skal på arbejde. Du bliver selv bekymret for, om dine patienter begynder at blive delirøse, når de har sovet dårligt i flere dage. Er du udhvilet, så bliver din energi og din dag bedre. Har du små børn, skal du bare springe det her afsnit over og tage en kop kaffe mere.

3. Få noget at spise

Måske er du stadig i overlevelsestilstanden fra din bachelorskrivningstid. Men nu vil det være en god ide at skifte Haribo-posen ud med en mere lødig kost. Din krop og din hjerne er dit allervigtigste redskab som sygeplejerske, og du putter jo heller ikke benzin på din dieselbil.

4. Hold dine fridage

Du kan være fristet til at tage en masse ekstra vagter. Måske er du lige blevet ansat i sommerferieperioden, du har ikke nogen feriepenge, og du tænker, at du nu endelig skal til at tjene penge. Ferie kan du bare holde næste år. Men sørg for at få holdt dine fridage. Ellers brænder du dit lys i begge ender, og måske ender du med at være helt udbrændt efter de første to måneder. Det er i forvejen hårdt nok at starte som ny sygeplejerske.

5. Tal pænt til din kollega

Din arbejdsplads skal helst være et rigtig dejligt sted at være. Det kan du selv være med til at sørge for ved at tale pænt til din kollega. Du kommer måske til at opleve, at nogen kolleger gør dig til en bedre sygeplejerske. Hvad det præcis er, lige den kollega gør, kan måske være svært at afgøre, men du kan være sikker på, at hun taler pænt til dig.

6. Tal pænt om din kollega

Du må gerne sladre om din kollega, bare det, du siger, er godt. Og fortæl endelig din kollega, hvis du overhører, at hun bliver rost, uden at hun selv har fået det at vide. Begynder nogen på negativ sladder, så hav en standardsætning klar, du kan bruge til at afværge sladderen med. Med den undgår du at falde i sladderfælden. En sætning kan være ”det ved jeg slet ikke nok om til at kunne udtale mig”. Gentag den, hvis en sladdervorn kollega forsøger at byde op til en gang skyllerumssnak. Intet er mere dræbende for dit arbejdsmiljø end sladder.

7. Spørg endelig og spørg gerne en gang mere

Stil de spørgsmål, du har brug for, for at få de svar, du søger. Selv når du har været sygeplejerske i en menneskealder, vil du stille spørgsmål hver eneste dag. Det sker desværre, at en ny kollega ruller med øjnene af dig, når du spørger om noget, og møder dig med ”lærte du ikke det på sygeplejestudiet?” Vær forberedt på, at det kan ske. Løber du ind i sådan en kollega på din afdeling, så styr uden om hende, indtil du har fået lidt mere fodfæste. Brug de kolleger, der giver dig ro, styrke og et løft fremad.

8. Indrøm dine fejl

Selvom du har planlagt, at du skal være sådan en, der ikke begår fejl, så vær forberedt på, at den plan sandsynligvis ikke kommer til at holde stik. Mennesker begår fejl, og det kommer du også til. Det er en myte at tro, at hvis du bare gør dig nok umage, så kommer du ikke til at begå en eneste fejl nogensinde. Det vigtige er, hvordan du reagerer, når det sker.

9. Hjælp din kollega

Udtrykket betyder, at du og dine kolleger hjælper hinanden færdige med jeres opgaver, inden I sætter jer sammen for at holde pause. Nogle har lettere ved at tage pauser end andre. Den sidste, der kommer og sætter sig til pausen, er sandsynligvis din obliger-kollega. Hjælp hende med at komme ind til sin pause. Og når du holder pause, så læg gerne din telefon i skabet, og nyd din kaffe sammen med dine nye kolleger.

10. Grin

Du kommer til at opleve mange situationer i sygeplejen, der først er sjove bagefter. Tænk på det, når du står der i øjeblikket og seriøst overvejer et jobskifte. Om en uge er det måske en virkelig sjov historie.

ARTIKLEN ER FRA BOGEN “NY SYGEPLEJERSKE” AF RUTH HOLST

Leave a Reply

Stream studiebøger med Lægereolen for kun 99 kr. om måneden som studerende! Og som FADL-medlem får du yderligere 25 % rabat.