fbpx Skip to main content

Med denne filmguide kan du sætte en film på og få en hyggelig aften, samtidig med at du beskæftiger dig lidt med et medicinsk speciale, som i dette tilfælde er neurologi. De fleste af filmene er fiktive og fremstillet til at være underholdende, men de kan forhåbentlig alligevel give en ny vinkel eller indsigt i et liv med neurologiske sygdomme.

Amour

I den franske film Amour følges ægteparret Georges og Anne, som er pensionerede musiklærere, der bor i en stor herskabelig lejlighed midt i Paris. Deres datter Eva bor på landet, hvor hun lever af at være professionel musiker. Eva bor sammen med sin engelske mand Geoff, og de besøger meget sjældent Evas forældre i byen.

Georges og Anne nyder deres otium og hinandens selskab, men det hele forandrer sig en dag, hvor Anne bliver ramt af et slagtilfælde. Det gør hende lam i højre side af kroppen, og medfører begyndende demens, som bliver filmens omdrejningspunkt.

IMDb-score: 7,9 ud af 10

The Notebook

The Notebook er fra 2004, og den er allerede en klassiker, som de fleste har set mindst en gang. Filmen handler om en fattig mand, der bliver forelsket i en ung kvinde fra et helt andet samfundslag. De oplever sammen en stor kærlighed og følelse af frihed, men deres forhold bliver udfordret på grund af deres sociale forskelle.

Alzheimers fylder ikke meget i størstedelen af filmen, men i den søde og uventede slutning, som ikke bliver afsløret her, har Alzheimers alligevel en stor rolle.

IMDb-score: 7,9 ud af 10

Memento

Christopher Nolans psykologiske kriminalfilm Memento er fra 2000, og den indeholder en fremtrædende skildring af amnetisk syndrom, idet karakteren Leonard Shelby forsøger at identificere og dræbe den mand, der voldtog og myrdede hans kone. Det gør han gennem et system, hvor han noterer vigtige detaljer i forbindelse med hans detektivarbejde ned på sin egen krop og på polaroidfotografier.

Psykiske sundhedseksperter har beskrevet Memento som en af de mest præcise skildringer af amnetisk syndrom i filmhistorien - en nøjagtighed, der blev forstærket af filmens fragmenterede, ikke-lineære struktur, der efterligner hovedpersonens hukommelsesproblemer.

IMDb-score: 8,5 ud af 10

50 First Dates

Denne film er en ægte Hollywood-klassiker, som er både hadet og elsket af mange. Det er en romantisk komedie, der handler om Henry (spillet af Adam Sandler), som er dyrlæge på Hawaii. Han forelsker sig i en pige ved navn Lucy (spillet af Drew Barrymore), som desværre lider af en dårlig korttids-hukommelse.

Det gør, at hun hver eneste morgen har glemt alt om Henry, og at han derfor må bruge hele dagen på at score hende igen og igen og igen.. Og netop deraf kommer navnet ’50 first dates’.

IMDb-score: 6,8 ud af 10

Teorien om alting

Denne film er baseret på bogen ’Music to move the stars: a life with Stephen’ som er en biografi om Stephen Hawking. I en alder af 21 år får han konstateret ALS, som gradvist tager hans muskelkontrol fra ham. Filmen handler ikke så meget om Hawking som videnskabsmand, men mere om hans privatliv og lange kamp med ALS.

IMDb-score: 7,7 ud af 10

Leave a Reply

Stream studiebøger med Lægereolen for kun 99 kr. om måneden som studerende! Og som FADL-medlem får du yderligere 25 % rabat.