fbpx Skip to main content

AF RIKKE HOLMBOE

Et liv med treholdskift betyder at man arbejder i både dagvagter, aftenvagter og nattevagter. Det er forskelligt fra afdeling til afdeling hvor mange af de forskellige vagter man har.

Vagtønsker og weekendarbejde

Jeg arbejder i alle tre vagter og har en relativ stor aften- og nattevagtsbyrde på den afdeling jeg er ansat på. På mange afdelinger arbejdes der med et vagtplanlægningssystem, som hedder ”min tid”, hvilket er et program, hvor os ansatte kan lægge ønsker ind til vores vagtplan, og dem der lægger vagtplanen kan så se disse ønsker og prøve at indfri dem, så godt de kan.

Det gør, at jeg selv har en form for indflydelse på min egen vagtplan. Vagtplanen lægges op løbende, og ofte ved man kun hvordan arbejde er et par måneder frem. Dette kan naturligvis gøre det svært at planlægge ens privatliv.

Det er fastlagt hvor ofte der er weekendvagter. På min afdelingen er weekendvagter fastlagt i et rul, hvor jeg har hver 3. weekend, og dermed kan jeg planlægge mit privatliv ud fra det. Selvom man har en fastlagt vagtplan der er blevet lagt, er det ofte at man lige hapser en ekstra vagt, og forhandler sig frem til at komme ud af en anden vagt. Der foregår f.eks. løbende mange forhandlinger frem og tilbage med vagterne, hvor der kan opstå akut behov for at der er en der kan blive i en vagt pga. sygdom i personalegruppen eller overbelægning.

Planlæg i god tid

Alt dette er dog forskelligt fra afdeling til afdeling. Men det betyder, at man godt kan komme ud af en vagt eller bytte vagt, hvis man skal noget i ens privatliv. Det kan ind i mellem være rigtig udfordrende, hvis man har mange veninder/venner som arbejder i treholdsskift, og man skal finde en dag at mødes.

Der må man planlægge godt ud i fremtiden og ellers prøve at bytte ens vagt. Men det kan også gøre, at man fx. kan mødes en onsdag formiddag fordi alle venner skal i aftenvagt, og dermed har formiddagen fri.

Fordele og ulemper

Fordelene ved at arbejde i treholdsskift er bl.a., at når man skal i aftenvagt, så har man hele formiddagen fri, hvor man kan få handlet i ro og fred, få gjort rent og ordnet alt det praktiske. Det er også en fordel, hvis man træner i træningscentre, der er nemlig få mennesker om formiddagen frem for sen eftermiddag/aften. Derudover kan man sove længe, hvis man ikke har børn.

Ulemperne ved treholdskift er selvfølgelig, at det nogle gange kan være svært at planlægge ens sociale liv. Man skal dog huske, at der er en økonomisk gevinst ved at arbejde i aftenvagter, nattevagter og weekendvagter.

Hvis man har et travlt privatliv, er det vigtigt at få planlagt det godt med at få ønsket vagter i vagtplanlægningssystemet. Jeg oplever, at de fleste kan få det hele til at gå op. Det svære er, når man har børn, da det kræver stor planlægning, synes jeg. Jeg er dog heldig at have en kæreste som er folkeskolelærer, og dermed har mere forudsigelige arbejdstider, men på trods af dette skal vi stadig planlægge en masse, fx. aflevering og afhentning af børn, fritidsinteresser, skolearrangementer m.m.

Leave a Reply

Stream studiebøger med Lægereolen for kun 99 kr. om måneden som studerende! Og som FADL-medlem får du yderligere 25 % rabat.