fbpx Skip to main content

AF LINE THUSHOLT

Hvorfor lige sommerskole?

Den tanke gik igennem mit hoved mange gange. Da jeg var yngre, tænkte jeg, at sommerskole var sådan noget for nørder. Og det er egentlig rigtigt nok, for man får lov til at nørde igennem inden for et specifikt emne OG kommer til at opleve et andet land, en anden kultur og andre internationale studerende.

Det hele startede med, at jeg kiggede igennem forskellige sommerskoler for sjov. Jeg regnede ikke med, at jeg skulle afsted, og jeg havde i forvejen en tæt pakket sommerferie foran mig. Men pludselig så jeg en sommerskole om pædiatrisk onkologi (børnekræft). Jeg var solgt med det samme! Den passede ind i mit program, var på 2 uger, i Utrecht i Holland, og vi skulle ud og besøge en afdeling. Der gik ikke længe fra det øjeblik, til at jeg havde tilmeldt mig.

På mit uddannelsessted var der ikke indgået nogen aftaler om sommerskole, hvorfor jeg selv stod for alt omkring det. Det betød også, at jeg for så vidt helt selv kunne vælge, hvor jeg ville hen, og hvad det skulle handle om. Utrecht Universitet er en af de største udbydere af sommerskoler i Europa, hvorfor jeg vidste, at der ville være mange andre studerende. Dette betød også, at undervisningen ville foregå på engelsk og ikke hollandsk. Og jeg oplevede hurigt, at hvis underviserne havde svært ved at finde et ord på engelsk, var de hollandske studerende hurtige til at hjælpe. Ellers kan man også ind i mellem forstå det hollandske som dansker. Specielt menuer på restauranter har man en god fordel ved!

Det er ikke svært selv at planlægge et sådan ophold, og slet ikke når det ligger uden for undervisningsperioderne.

Hvordan var det fagligt?

Sommerskolen var etableret af én underviser, Corry, som stod for det meste undervisning. Kunne jeg få alle sygeplejestuderende til at møde hende, ville det være mit livs mission. Hun var fantastisk! Vi havde primært holdundervisning med gruppearbejde. Vi fik udleveret et kompendie. Det vil sige en brevordner fyldt med artikler. Derudover blev powerpoints printet til undervisningen. Én af dagene var vi i Amsterdam for at besøge et børnehospital og deres børnekræftafdeling. Dén oplevelse gjorde hele turen værd. Til sidst skulle vi skrive en refleksion over, hvad vi havde lært, som blev vurderet af Corry. Langt de fleste studerende på sommerkurset var i slutningen af deres uddannelse, men niveauet var sat, så man også kunne følge med, selvom man var i starten af sin uddannelse. Og var der nogen engelske ord, man ikke forstod, skulle man endelig bare sige til. På den måde forstod jeg f.eks. at ’stool’ ikke er en stol, men derimod ’fæces’.

Hvad gjorde du af praktiske ting?

Da jeg havde tilmeldt mig sommerskolen og fik bekræftelse fra Utrecht, kiggede jeg på flyafgange. Jeg var for nærig til at betale for fly, og valgte i stedet at tage toget. Ja, en ca. 14 timers togtur frem OG tilbage. Men jeg tænkte, at det var en oplevelse. Booker man i god tid, kan man få billetter til 1. klasse ret billigt, så det er værd at have i baghovedet! Jeg var i hvert fald glad for varm te og et rundstykke, da jeg ramte Danmark kl. 6 om morgenen på vej hjem.

Under sommerskolen boede jeg på et kollegie, de stillede til rådighed mod betaling. Jeg mente ikke, at jeg kunne finde et privat sted billigere, og det blev jeg glad for at jeg havde tænkt, da jeg kom til Holland. Jeg skulle nemlig bo med alle de andre internationale studerende fra sommerskolen.

Maden skulle vi selv sørge for, og da komfuret var i stykker frem til sidste dag, spiste jeg en del ude (sammen med de andre) og levede af croissanter med hønsesalat til morgenmad og middagsmad. Det var ikke sundt, men det var billigt! Generelt var købmænd billige og restauranter til samme pris som i Aalborg. Her kan det anbefales at tage på Restaurant Mykonos (græsk) i Utrecht, hvor jeg aldrig har fået bedre mad eller betjening! Derudover er der også en rigtig spændende etiopisk restaurant (Restaurant Sunshine).
Under opholdet er det muligt at kontakte sommerskolen, hvis man oplever problemer, ellers er de hollandske studerende meget behjælpelige. De hjalp os bl.a. med at se seværdigheder i Amsterdam, og jeg var på kajaktur på kanalerne i Utrecht med en af de studerende. Derudover kan det anbefales at se Dom Tower i centrum af Utrecht.

Økonomisk var jeg heldig at få et lån fra et familiemedlem, som jeg først skulle betale tilbage ved afslutningen af min uddannelse. Jeg havde derfor 10.000 kr. hvilket dækkede studieafgiften, som er på ca. 7000 kr. (inkl. logi). Det betød, at jeg havde 3000 kr. til mad, transport og oplevelser. Dette passede lige, men jeg oplevede også en masse spændende ting i Holland. Det er muligt at søge om forskellige legater til at dække omkostningerne. Her kan bl.a. nævnes Dansk Sygeplejeråds legat, som kan søges efter et års medlemskab.

Lavede du andre ting?

Imens jeg var i Holland udnyttede jeg alle muligheder. Jeg blev derfor i Amsterdam, hvor vi bl.a. var på ’Science Museum’ (hvor der er studenterrabat), indtil sent aften den dag vi var der, og jeg var en tur i Rotterdam, hvor vi bl.a. så ’Cubic Houses’, som er en vildt spændende by at opleve. Derudover laver sommerskolen mange arrangementer, som er værd at deltage i, herunder ”visit Holland day” og kajaktur på kanalerne. Og så holder de også en åbningsfest, som var rigtig spændende at deltage i! Jeg var også en tur i botanisk have, som ligger lige ved siden af universitetet. Det er helt sikkert også et besøg værd.

Hvad fik du ud af sommerskolen?

I løbet af opholdet lærte jeg meget om mig selv; at rejse alene, at være i et land, hvor jeg var tvunget til at tale engelsk og at bo med andre sygeplejestuderende fra bl.a. USA, Canada og Sydkorea. Jeg lærte rigtig meget om pædiatrisk onkologi, og har helt sikkert stadig en interesse i det. Det betyder også, at jeg vil forsøge at koordinere mit valgfag, så jeg får oplevet mere i den retning.

Noget af det mest spændende ved at være afsted var at lære andre kulturer og måder at være sygeplejerske på at kende. De diskussioner vi havde, bidrog meget til min faglige udvikling, og gjorde at jeg reflekterede mere over min egen profession men også den ’danske måde’ at være sygeplejerske på. Jeg lærte meget om, hvor forskellig sygeplejerskeuddannelsen er i andre lande.

Jeg vil helt sikkert anbefale andre at tage a sted og få den oplevelse! Man skal selv betale, MEN man kan søge om at få studieafgiften betalt og få merit på sit valgfag.

Rejs ud!

Leave a Reply

Stream studiebøger med Lægereolen for kun 99 kr. om måneden som studerende! Og som FADL-medlem får du yderligere 25 % rabat.