fbpx Skip to main content

AF TINA BERG

Første gang jeg havde nattevagt var der mange tanker om, hvordan jeg nu skulle holde mig vågen, og hvordan det skulle gå med at sove eftervagten, og især når familien er hjemme imens. heldigvis har jeg ikke haft de store problemer med at holde mig vågen om natten, jeg sover altid afbrudt og ikke så længe, men er alligevel rigtig glad for at have nattevagter. Undervejs har jeg fundet nogle tips som har hjulpet mig til at have gode nattevagter.

1. MØD UDHVILET

Selvom det siges, at du ikke kan kompencere for det manglende nattesøvn ved at sove på forskud, er det godt givet ud at prøve at få et hvil inden vagten. Det kan enten være godt at sove 1-2 timer eller bare hvile inden vagtens begyndelse. På den måde sikre du, at du har overskud fra vagtens begyndelse.

2. SPIS SMÅ MÅLTIDER

Gør dig til vane at spise små måltider i løbet af natten. Dette sikrer, at du har energi gennem nattens forløb, og at du ikke skal fordøje for store mængder mad i nattens timer. Det kan være godt at spise 2-3 små måltider i løbet af natten, hvoraf det ene er “morgenmad” mellem kl.6-8.00, så du er mæt, når du går i seng. Husk at drikke godt med væske i løbet af natten, og jeg undgår derudover altid selv kaffe fra kl.4.

3. HVIS ARBEJDESPLADSEN TILLADER DET: TAG EN POWERNAP MIDT PÅ NATTEN OG HUSK DINE PAUSER I LØBET AF NATTEN.

Hvis det er tilladt, kan en powernap på 20-30 min. give dig energi til at komme godt igennem din nattevagt. Der er forsket i netop hvor gavnligt en powernap er for helbredet, men også for hvordan ens søvn er efterfølgende. Hvis det ikke er tilladt at powernappe, kan en god pause med benene oppe 20-30 mi., være gavnligt.

4. DYRK MOTION

Ligesom på alle andre dage er motion vigtigt. Derfor skal du unde dig selv at dyrke motion også de dage, hvor du skal i nattevagt¬ – eller måske rettere sagt; især de dage hvor du skal i nattevagt. Det sikrer også, at du sover bedre når du kommer hjem fra din nattevagt, og at du har det bedre psykisk.

5. HOLD FAST I DINE RUTINER INDEN SØVN.

Hvis du er vant til at læse en bog, se tv eller lytte til musik inden du lægger dig til at sove om aftenen, kan det være en god idé at holde fast i disse rutiner, da du derved kan have nemmere ved at sove og få en god søvn.

6. FÅ EN GOD SØVN MELLEM VAGTERNE

Hvordan man sover mellem vagterne, kan være meget forskelligt. Personligt sover jeg aldrig særlig længe efter første vagt, men de efterfølgende nætter får jeg mellem 6-8 timer. Det kan være en god idé at aftale med familien, kæresten eller roomies – hvis de, han eller hun er hjemme – hvor længe du regner med at sove, da de på den måde kan tage lidt hensyn til dig. Hvis du sover meget let, kan det være godt at have et stille sted i hjemmet, hvor du kan sove så længe, som du har behov for.

7. ARBEJD IKKE FOR MANGE VAGTER I TRÆK

At have arbejde om natten påvirker helbredet i negativ grad, og derfor er det vigtig at forsøge at undgå for mange i træk. For at undgå forstyrrelser i kroppens biologiske ur, anbefales det at have mellem 2-4 vagter i træk. Det kan på de fleste arbejdspladser aftales, hvordan du vil have, at dine vagter planlægges. Der må du gerne stille krav om at undgå for mange og for lange nattevagter.

8. GLEM IKKE DIN HVERDAG

Selv om det kan virke uoverskueligt, mener jeg at det er vigtigt, at du forsøger at holde fast i din hverdag, således at du dyrker den sport du plejer og ser dine venner og veninder eller familen.

9. PLANLÆG DIN VAGT, SÅ MEGET SOM MULIGT.

Hvis det er muligt for dig, kan det være gavnligt at strukturere dit nattearbejde, således at du varetager de mest krævende opgaver først på vagten og de mere rutineprægede sidst på vagten. Opdager du, at du pludselig har svært ved at bevare overblik og fokus på bestemte tider af natten, er det vigtig at du forsøger at planlægge dit arbejde, så du evt. kan få lidt ro i den periode. Vær ærlig om hvordan nattearbejdet påvirker dig, og hvis det påvirker dig for meget i negativ grad, kan det være nødvendigt at finde en løsning i samråd med din leder for at undgå nattearbejde.

10. PAS PÅ DIG SELV

Nattearbejde er uhensigtsmæssigt i forhold til helbredet, derfor er det vigtig at du passer på dig selv og reagerer ved tegn på uhensigtsmæssig reaktioner på nattearbejde. I tilfælde at gener, vil jeg anbefalede dig at tale med din leder og din egen læge, og evt. at få lavet et helbredstjek.

Leave a Reply

Stream studiebøger med Lægereolen for kun 99 kr. om måneden som studerende! Og som FADL-medlem får du yderligere 25 % rabat.