Skip to main content

GUIDE TIL DIN FØRSTE UGE I KLINIK (2)

By 18. december 2018september 16th, 2022SYGEPLEJE

AF CHRISTINA SCHALTZ

Den første uge i klinisk praksis er altid lidt nervepirrende, og man vil naturligvis have en masse spørgsmål i forbindelse hermed. Hvad indeholder uniformsetiketten og hvordan overholder man den? Hvem kan man spørge til råds? Teori versus praksis?

Påklædning og fodtøj

Som ny i klinikken, kan det være overvældende at man skal bære uniformen og overholde reglerne herfor. Nedenfor er der skabt et overblik fra top til tå for hvordan man nemmere kan finde rundt i uniformsetiketten og dens regler:

Hår: skal altid være samlet og må så vidt muligt ikke berøre uniformen.

– Ører: de fleste afdelinger har intet imod almindelige ørestikkere, øreringe må aldrig være lange da disse kan ramme patienten eller hænge fast. Operationssygeplejersker bør ikke bære øreringe, i tilfælde af at man skulle tabe en under operationen.

– Ansigtet: skal være velsoigneret, ikke være præget af for tung/prangende makeup og mænd med skæg skal trimme dette i en passende længde.

– Halsen: der må gerne bæres halssmykker, men disse må naturligvis ikke være så lange, at de hænger ned på patienten og skaber et hygiejnisk problem, eller kan sidde fast i noget. Man må gerne have parfume på, men man skal dog tænke over mængden; ikke blot af hensyn til parfumeallergikere, men også da kraftige dufte kan fremme ubehag ved allerede utilpasse patienter.

– Arme: skal være bare op til albuen, så man let kan vaske underarmene efter direkte patientkontakt. Ure og armbånd må ikke bæres.

– Krop: uniformen kan variere fra sted til sted; fra kjole, kittel eller tunika og bukser. Uniformen skal sidde løst, så man frit kan bevæge sig (et lille fif er, at man evt. tager en størrelse større end man normalt ville, da det skaber mere fri bevægelighed). Uniformen kan suppleres med et plastikforklæde, hvis der er plejeopgaver som kræver en tættere form for kontakt, eller man skal passe en isolationspatient. Uniformen skiftes dagligt og ved synligt snavs. Uniformen vaskes altid af arbejdspladsen.

– Hænder: fingerringe må ikke bæres af hygiejniske og professionelle årsager. Neglene skal altid være rene og kortklippede, og neglelak må ikke bæres, da brugen af dette kan fremme miljøet for mikroorganismer. Overhold altid håndhygiejnen med sprit og håndvask.

– Ben: uniformsbukserne skal skiftes ved synligt snavs (div. kropsvæsker og lignende), og smides altid til vask efter endt vagt.

– Fødder: der er ingen direkte krav til hvordan en sygeplejerskes sko skal være. Skoene skal dog let kunne rengøres, af hygiejniske årsager, og have hælkappe så skoene sidder godt fast på foden og der ikke sker arbejdsulykker. Som sygeplejerske går man meget i løbet af en vagt, så komfort bør være i højsædet inden køb af sko.

 

Kilde: https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2003-36/den-korrekte-paaklaedning

Vejledning og spørgsmål

Løbende i den første uge vil der naturligvis opstå spørgsmål, men hvem kan man gå til? Sygeplejen er en teamsport, og man kan altid spørge sin kolleger. Som studerende vil du dagligt være tilknyttet en eller flere sygeplejersker, som du altid kan spørge til råds. Man kan nemt komme til at føle sig ”i vejen”, men spørgsmål (uanset hvor ”dumme” man så end tror de er) vil som regel altid blive taget godt i mod. De fleste elsker at hjælpe den nye generation af sygeplejersker, og selvom tiden måske ikke er til at besvare spørgsmål med det samme, vil de vende tilbage til dig eller lige tage sig fem minutter på et mere stille tidspunkt gennem vagten.

Som studerende er man også tilknyttet en klinisk vejleder, som har fået ekstra tid, som hun kan anvende alene med dig til at besvare spørgsmål du måske ikke har fået besvaret, eller eventuelle undringer, som kan have opstået.
Hvis du føler dig usikker i en ny situation, eller bare har brug for sparring, så vær endelig ikke bange for at spørge en kollega til råds, og fortæl dem gerne dine tanker om en situation først, så de får en fornemmelse af, at du selv har nogle overvejelser.

At turde kaste sig ud i det

Vær aldrig bange for at spørge om du må være med i enhver situation – det er her man som sygeplejerske rigtig får en fornemmelse af hvad du vil og føler dit engagement. Det vil ligeledes være her, at du får vist mange forskellige aspekter af sygeplejen, og får set mange forskellige situationer.

Når du har set en situation tilpas mange gange (det vil altid være subjektivt fra person til person og afhængig af situationen), så vær ikke bange for at spørge, om du må prøve at være den plejeudøvende. Spørg om sygeplejersken vil observere dig og give konstruktiv feedback efterfølgende – det er i disse situationer man som studerende rigtig kan vokse! Vær dog opmærksom på dit kompetenceniveau, og dine læringsudbytter, og hvad du må på nuværende tidspunkt i din uddannelse.

Den bedste måde at lære på, og kaste sig ud i nye situationer, er gennem kommunikation mellem dig og sygeplejerskerne på din afdeling, men ligeså meget igennem kommunikation mellem dig og patienterne – som studerende har du (næsten) alt den tid du vil, og du har netop her tiden til at sætte dig ned hos en patient og spørge dem hvordan de opfatter plejen, og du vil kunne opnå et langt større indblik i dem som person, deres sygdom og deres forløb sat i relation til sygeplejen.

Teori versus praksis

Den bedste måde at koble teori og praksis er, at du efter en situation sætter dig og skriver situationen ned – hvad gjorde du? Hvad sagde du? Hvad fungerede? Hvad fungerede ikke? Hvordan så patienten ud? Hvad gjorde patienten? osv. Herefter kan du begynde at sætte teori på, f.eks. hvorfor patienten var så bleg? og så herefter koble teori på. Udled vigtige punkter fra dine situationer og kobl teori på alle de steder du kan. Lav mindmaps. Lav en planche. Skriv ned med dine egne ord og læs op for hvem end der vil lytte. Det er kun din egen fantasi der sætter grænser, og måden man lærer på, og måden der virker for dig, er helt individuel. Prøv gerne flere metoder af og kombiner det der giver mening og bedst læring for dig.

Gennemgå gerne det du skriver ned med din vejleder og/eller en sygeplejerske som har tid – på den måde får du måske nogle andre tanker og teorier på en praktisk situation, som du måske ikke engang var klar over eller havde tænkt på.

Arbejdstider

Som studerende kan dit vagtskema se lidt anderledes ud – du har (som regel) en ugentlig studieda, til selvstændigt arbejde. Hvis du føler, at du har brug for en dag mere på klinikstedet, må du gerne vælge, at du hellere vil det i stedet – de fleste vejledere plejer at ”returnere” studiedagen på et senere tidspunkt. Vær forberedt på at overarbejde kan ske en gang i mellem, men tag det gerne med – især hvis du står i en spændende eller lærerig situation. På den måde får du mest muligt ud af dit kliniske ophold, og får både set og lært noget nyt.

Leave a Reply

Stream studiebøger med Lægereolen for kun 99 kr. om måneden som studerende! Og som FADL-medlem får du yderligere 25 % rabat.